torstai 28. maaliskuuta 2013

Henkilöhakuluennolla

Olin kuuntelemassa 24.3. peko seuramme LKH:n järjestämää luentoa henkilöhausta. Luennoitsijana oli Sari Kärnä. Luento oli kyllä hirveän mielenkiintoinen ja ainakin itselleni tuli paljon uusia koulutustapoja ja vinkkejä. Luennon oli tarkoitus suuntautua pelastushakuun mutta se menikin lähes täysin pk-haun puolelle. :) No viis siitä, samoja asioita kuten perusteita, pistoja, risteilyjä, palkkauksia, ilmaisuja jne. voidaan käyttää molemmissa.

Muistiinpanoista tuli niin pitkät että en niitä ala erikseen tänne kirjoittelemaan (ainakaan nyt, ehkä sitten joskus kun on virtaa) mutta käytännössä kävimme vaihe vaiheelta läpi kuinka koulutetaan hakukoira. 
Lisäksi juttelimme eri palkkauksista ja siitä mikä sopii millaisellekin koiralle. Sama asiaa käytiin läpi ilmaisujen kanssa. 

Paljon siis ideaa ja ajatuksia tuleviin treeneihin :)

4 kommenttia:

  1. Nyt kyllä harmittaa etten tullut paikalle! Piti ilmoittautua kun fb:ssä mainostettiin, mutta unohdin koko jutun.. No, jollekkin toiselle hakuluennolle sitten joskus.

    VastaaPoista
  2. Jos innostut, niin kirjoittelehan vaikkapa rullakoiran maalimieskäytöksen muokkaamisesta, jos Sari siitä jotain puheli. Olis kovin ajankohtaista meillä :). Koira on hieman liian rakastava vieraitakin maalimiehiä kohtaan ja pohdin, mikä olisi nätti mutta tehokas tapa kertoa, että maalimiehiä ei pidä liiaksi lähennellä (eli pussailla ja jopa hyppiä päälle ennen rullan ottamista).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä tuokin käytiin läpi. :) Sarin omat koirat on rullakoiria niin puhuttiin siitä aikasta paljonkin.
      Yks mitä Sari mainitsi tuli heti mieleen, eli käytä esim. kompostikehikkoa maalimiehen piilona. Tällöin koira ei pääse iholle. Ja rulla maalimiehen kasvojen eteen kehikon ulkopuolelle maahan.
      Sitten kun tullaan näytille ja maalimies palkkaa koiran niin se tapahtuu aina piilon ulkopuolella. Eli maalimies tulee kehikosta pois ja vasta sitten palkkaa koiran. Tai vaikka heittää sitten lelun kehikosta koiralle, koiran TAAKSE. :)
      Yleisestikkin Sarin kanta oli että koiraa palkatessa maalimies selkeästi nousee pois piilostaan ennen kuin alkaa palkkaamaan koiraa makupalalla/lelulla. Ja tosiaan esim. piiloon/piilosta ei koskaan palakata vaan aina tullaan pois sieltä.
      Oisko noista jotain vinkkejä? :)

      Poista
    2. Kiitosta! Oikein hyviä vinkkejä olivat. En ollut oikein edes tajunnut miettiä etukäteen näitä kaikkia yksityiskohtia, kun tähän saakka koira on ollut aina todella kohtelias.

      Piiloilla tätä ongelmaa ei ole esiintynyt, vaan ainoastaan silloin, kun maalimies tönöttää jossain puun juurella tai esim. lakanan alla hangessa. Voisikin tosiaan olla hyvä idea käyttää nyt pelkästään kevyitä, siirreltäviä piiloja, jotta siitä kohteliaisuudesta tulisi automaattinen käytös.

      Ja tuo pitääkin jatkossa muistaa, että piilosta ei koskaan palkata. En ollut huomannut sitä(kään) edes ajatella.

      Poista