tiistai 10. joulukuuta 2013

Luonnetta; pentutesti vrt yli 2v koira

Rommin papereita selaillessa tuli vastaan sen pentutestin tulokset.
Mielenkiinnosta rupesin vertaamaan miten pentutestin tulokset näkyvät nykyään Rommin luonteessa vai onko ympäristöllä kuinka ollut vaikutusta luonteeseen.

Alla kohta kohdalta pentutestin tulos ja kuinka se näkyy tällä hetkellä.

1. Sosiaalisuus: -> Tulee halukkaasti, korkea häntä, lyö tassulla, nuolee käsiä. (2.)
Rommi on ystävällinen ihmisiä kohtaan. Heiluttaa häntää, nuolee ja puskee joskus jopa jälkojen väliin. Rommi käyttäytyy näin silloin kun se saa tehdä tuttavuutta. Eli useimmiten.
Jos vieras ihminen tulee Rommia kohden se sietää kyllä käsittelyn mutta ei ole niin avoin. Siinä on Rommista ainakin aluksi jotain epämääräistä.

2. Seuraaminen (johtajuuden hyväksyminen) -> Seuraa halukkaasti, korkea häntä (3.)
Rommi on sellainen kaikkien kaveri. Se ei ole kertaakaan kyseenalaistanut ihmisen johtajuutta. En ole esimerkiksi koskaan nähnyt sen näyttävän hampaita ihmiselle.

3. Kiinnipitäminen -> Kamppailee voimakkaasti (2.)
Tässä ehkä näkyy se Rommi tekee mieluiten itse tuttavuutta. Se haluaa hallita tilannetta.

4. Sosiaalinen dominanssi -> Vääntelehtii, nuolee käsiä, puree ja haluaa pois (4.)
Sama kuin edellinen.

5. Nostaminen -> Rento, ei kamppaile (3.)
Rommi hyväksyy käsittelyn ja antautuu siihen. Esim. kynsienleikkuu, peseminen, trimmaus, eläinlääkärikäynnit, näyttelyissä tuomarin tekemä tutkiminen, hampaiden katsominen jne. Kaikki saa tehdä ilman vastarintaa. 

6. Saalisvietti (kiinnostuminen saaliista) -> Lähtee esineen perään, kantaa esinettä, tulee testaajan luokse ilman esinettä. (4.)
Näkyy hyvin esim. lelulla palkatessa. Rommi innostuu ja kiinnostuu lelusta kun sillä leikki. Saalistaan hyvin kiihkeästi. Vetää vastaan ja taistelee mutta kuollut lelu ei puolestaan ole niin houkutteleva. Esim. ruudussa valmiina oleva lelu ei kiinnosta niin paljon kuin jos sen heittää perään.

7. Kivunsietokyky -> Laskeminen 1-2 ennen pennun reaktiota (5.)
Tämä ei ehkä enää pidä niin paikkaansa. Rommi ei ole mikään draama kuningas vaan ottaa koviakin kolahduksia vastaan kuin ei mitään. Esim. kolahdukset agilityssä, tassulle astumiset, toisen koiran törmäämiset jne eivät Rommia hetkauta. 

8. Ääniherkkyys -> Kuuntelee, paikallistaa äänen lähteen, osoittaa kiinnostusta ja kävelee kohti ääntä häntä pystyssä. (3.)
Edelleenkään Rommi ei pelkää mitään ääniä. Rekisteröi jotkut äänet (uudet), kääntyy katsomaan ja menee tutkimaan mutta esim. pyssyllä ampuminen, ilotulitteet, työkalujen äänet (sirkkelit, moottorisahat, kompurat, yms) eivät herätä siinä juuri mitään mielenkiintoa. Toisin sanoen ei edes korvaansa lotkauta niille.

9. Uteliaisuus -> Katsoo, hyökkää, puree, taistelee ++ (1.) (Osio suoritettiin siis narun päässä olevalla pyyhkeellä jota vedettiin koiran edestä.)
Tämä tulee mielestäni esille siinä että taistelutahtoa löytyy ja toisaalta että reagoi uusiin asioihin voimakkaasti. Toisella kertaa (jo tuttu) asia ei herätä enään juurikaan reaktiota.

10. Alustavarmuus (pienellä pöydällä) -> Uskaltaa liikkua häntä pystyssä, rohkea, häntä heiluu, avoin.
Hyvin alustavarma koira edelleen. Ei epäröi erilaisia pintoja ja kiipeää reippaasti esim. korkeaan torniin verkkorappusia pitkin.

11. Tämä kohta testattiin pudottamalla kattila lattiaan -> Kiinnostuu saaliista vaikka tehdään kolahdus, menee katsomaan äänen lähdettä. 
Kyllä edelleen näin. Ei ole arka.

Rommi sai siis eniten kolmosia: "Tämän tyyppinen koira hyväksyy ihmisen helposti johtajakseen ja on paras vaihtoehto tavalliselle koiran omistajalle. Se sopeutuu nopeasti uusiin tilanteisiin ja sopii hyvin vanhusten ja lasten koiraksi, vaikka saattaa olla liian aktiivinen joissain tilanteissa. Hyvää ainesta tottelevaisuuteen."

Yhteenvetona pentutestaaja on sanonut Rommista seuraavaa: "Rentoutuu hyvin, taisteluntahtoinen, helposti aktivoitavissa, älykäs." Ja täytyy myöntää että kaikkia näitä Rommi kyllä on. Oikeastaan aika hyvin tiivistetty tälläkin hetkellä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti