torstai 21. helmikuuta 2013

Eläinlääkärissä

Tänään siis käytiin Vilkun kanssa eläinlääkärissä. 

Kuitissa lukee että "koiralla on SLO -autoimmuuni kynsisairaus". Eli juuri niinkuin epäilinkin. :(
SLO = Symmetrical Lupoid Onychodystrophy.

Oireiden perusteella siis todettu kun en halunnut Vilkun varvasta luovuttaa patologille lähetettäväksi..

Nyt sitten kortisoni- ja antibioottikuureilla mennään muutama viikko ja edetään sitten sen mukaan. Kahden viikon täyskielto treeneistä mut sitten taas voidaan jatkaa. Kisailut nyt tietysti saa odottaa itseään kunnes kortisonikuuri on loppunut ja antidoping varoajat menneet.

Mutta pääasia että kynnet saataisiin siis nyt jonkinlaiseen kuntoon ja kunnolliset kuoret päälle. Ehdotin kyllä eläinlääkärille että olisi nyppinyt pois kaikki kynnet jotka jo selvästi ytimestä irronneet. Mutta eipä poistanut kuin yhden kynnen. Sillä uskoisin että paraneminen olisi nopeampaa kun kuolleet kynnet otettaisin pois ja Vilkulle pääsisi kasvamaan uutta kynttä niiden tilalle heti. Nyt joutuu olla niin varovainen ettei kynnen ja ytimen väliin pääse bakteerit muhimaan niin kauan kunnes nekin kynnet irtoaa. 

Lisäravinteina saatiin rasvahappovalmistetta (Viacutan Plus), tosin jatkossa taidan ostella sitä vanhaa tuttua Jahti&Vahti -Koirien omegaöljyä kun en osannut sanoa olisiko noissa nyt muuta eroa kuin hinta.. Jos jollakin asiantuntijalla on tarkempaa tietoa niin saa vinkata.. ;) 
Lisäksi biotiinivalmistetta meillä syödään jatkossa.

Mutta elinikäinen sairaus tuo on. SLO on siitä tympeä että sen vaikutuksia ei voi oikein ennustaa; toinen koira pääsee helpommalla kuin toinen. Toivon vain että meillä on nyt edes sen verran tuuria että päästäisiin suht helpolla tuon sairauden kanssa. Sairauden kuvaan kuuluu se että siinä on välillä akuuttivaiheita ja välillä lepovaiheita. Akuuttivaiheessa siis kynnet rupeaa irtoamaan ja tulehtumaan. Lepovaiheessa mennään ihan normaalia koiran elämää. Onneksi tuo ei vaikuta mihinkään muuhun kuin kynsiin, muuten Vilkku on terve (ja energinen..) kaveri.

Tässä koottuna joitakin linkkejä aiheesta (kiitos Heidi). Onneksi Vilkun kynnet on suht normaalit verrattuna noihin hurjimpiin kuviin..

http://www.grassmere-animal-hospital.com/SLO.htm
http://patricedodd.wordpress.com/tag/slo-treatment/
http://cimda.co.uk/smf/index.php?topic=22.0


Ai niin.. lopetin just syksyllä Vilkulta sairaskuluvakuutuksen kun eihän sillä mitään ole ollut... :P

3 kommenttia:

  1. Olipa ikäviä uutisia.Ei ole kiva kun koira sairastaa.Toivotaan että kynnet tulevat nopeasti kuntoon, eikä akuuttivaiheita tulisi usein. Tsemmppiä sekä sinulle että Vilkulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos!
      Optimismi asenteella yritän mennä ja toivoa että kunhan kynnet tästä (toivottavasti nopeasti) tervehtyy niin päästäisiin jatkamaan treenailua ja kisailua entiseen malliin. Ja että ne tosiaan pysyisi pitkään kunnossa..
      Mutta aika näyttää. :/

      Poista
  2. Onpa harmillinen sairaus. Toivottavasti Vilkku tervehtyy nopeasti ja pääsette puuhailemaan yhdessä taas kaikkea mukavaa. Tsemppiä kovasti sinulle ja Vilkulle.

    Mari

    VastaaPoista